Uważać na cukier!

Uważać na cukier!
uczulenia

Niektórzy nazywają go „białą śmiercią”, w czym oczywiście jest niemała nuta przesady. Jednak faktem jest, że cukier spożywany w zbyt dużych ilościach nie służy nam dobrze.

Zjadanie słodyczy psuje zęby – to prawda, którą poznaliśmy już jako dzieci. Cukier sprawia, że drobnoustroje przyczyniające się do próchnicy mogą się szybciej rozwijać, a konsekwencje bywają fatalne.

Oczywiście spożywanie cukru w umiarkowanych ilościach nie pozbawi nas uzębienia – chodzi po prostu o to, aby nie przesadzać, a równocześnie dbać o higienę jamy ustnej systematycznie myjąc zęby po każdym posiłku. Musimy też pamiętać o tym, że cukier cukrowi nierówny.

Poza zwykłym białym cukrem możemy kupować nieco droższy cukier trzcinowy, który jest mniej słodki i zawiera też pewne ilości melasy. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny, można z powodzeniem zastąpić nim cukier biały.

Nadaje się do wypieków, słodzenia herbaty i kawy oraz innych napojów. Nie należy się nabierać na sztuczkę z „cukrem brązowym” lub kandyzowanym.

To zwykły biały cukier, poddany jedynie procesowi karmelizacji.